Na ta način se kolagen uporablja tudi v športu

Večina ob besedi kolagen, najprej pomisli na lepo kožo, nohte in lase. In prav je tako, saj v lepotni industriji že nekaj časa kraljuje med najbolj priljubljenimi izdelki v boju proti staranju. Njegove odlične lastnosti ob rednem uživanju, dajejo vidne rezultate nad katerimi je navdušen praktično vsak. A danes ne bomo govorili o lepotnih učinkih, ki jih vidimo na našem telesu, temveč o drugih prednostih, zaradi katerih mu je marsikateri športnik še kako hvaležen. Vas zanima, kako kolagen pomaga pri rehabilitaciji poškodb tetiv, sklepov in vezivnega tkiva? Potem ste na pravem mest.

Kaj kolagen pomeni v športu?

Mnogi športniki kot del vsakodnevne športne prehrane uporabljajo dodatke, kot so sirotka, probiotiki, ribje olje omega-3 in vitamin C, glutamin in drugo. Številne odlične raziskave kažejo, kako lahko ti dodatki pripomorejo k našemu zdravje, dobremu počutju in okrevanju po naporni vadbi.

Kaj pa kolagen? Kolagen je vitalno pomembna beljakovina, ki jo najdemo v koži in drugih vezivnih tkivih, kot so ligamenti in kite. Pravzaprav kolagen prispeva približno 65-80 % k suhi teži kit. Z drugimi besedami, če bi dehidrirali tetivo, kar ostane je kolagen.

Vsebuje tudi edinstvene lastnosti, ki nam pomagajo uspešno izravnati mehanske sile pri teku, treningu in športu in so ključnega pomena za zdravje in moč naših sklepov, kit in vezi.

Da bi si lažje predstavljali je nekako tako kot visoke zgradbe – v kolikor želi taka zgradba vzdržati okoljske sile, mora imeti neverjetno strukturo in trdnost, vendar mora biti tudi prilagodljiva in uspešno absorbirati obremenitev. To za nas naredi kolagen v telesu.

Igra pomembno vlogo pri številnih vidikih okrevanja in regeneracije, kar vključuje celjenje ran, povečanje gostote kosti, regeneracijo tkiv, boljšo kožo, vid in tako dalje.

Ali lahko kolagen pomaga zmanjšati bolečino?

V pet letni raziskavi vpliva kolagena na poškodbe objavljeni v NCBI (oktober, 2021) so ugotovili, da bi kolagen z vadbo lahko zmanjšal bolečine v sklepih, izboljšal delovanje sklepov ter izboljšal prag bolečine.

Raziskava iz leta 2016 je pokazala, da je dodajanje 8 gramov kolagena na dan povečalo raven glicina in prolina v obtoku, 12 gramov na dan pa je povzročilo znatno izboljšanje simptomov osteoartritisa in osteoporoze.

Kako lahko jemanje kolagena pomaga pri rehabilitaciji?

Kot smo že povedali, ima sposobnost, da zmanjša bolečine, ampak ali tudi pospeši regeneracijo in omogoča hitrejšo rehabilitacijo po poškodbi?

Odgovor je DA. Raziskava NCBI – Vpliv kolagena na vnetje in poškodbo mišic (2019) je pokazala, da je dodatek kolagena izboljšal bolečino v mišicah po vadbi in višino skoka v počepu 48 ur po treningu. Kolagen v kombinaciji s hialuronsko kislino pa v rehabilitacijske namene že nekaj časa uporabljajo v atletiki, kjer se v kombinaciji s pravilno vadbo odlčno obnese.

Mednarodni olimpijski komite je leta 2018 izdal soglasno izjavo o prehranskih dopolnilih za vrhunske športnike. Če pogledamo širša priporočila, so ugotovili, da bi kolagen v odmerku do 15 gramov na dan z 50 mg vitamina C potencialno lahko pomagal pri boljši zmogljivosti na treningu, bolečinam v mišicah, rehabilitaciji in sanaciji poškodb.

Zato je ključno, da pri nakupu kolagena izberete takšnega, ki vsebuje vitamin C, MSM in hialuronsko kislino.